BebisFörskolestart – hur gör man den så bra som möjligt

Förskolestart – hur gör man den så bra som möjligt

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebisvärlden
Det allra viktigaste för ett litet barn är att känna sig trygg och skyddad, och det gäller också i övergången till en ny omgivning som förskolan. Så gör du förskolestarten bra – både för den lille och för dig själv.

Förbered barnet – och dig själv

Finns det någon öppen förskola i närheten? Använd lite av föräldraledigheten där. Då vänjer sig barnet vid fler vuxna och att leka med andra barn. Ni kan också besöka förskolan som den lille ska börja i. Där har du också möjlighet att ställa frågor till dom som jobbar där. Inga frågor är för dumma, och de är självklart vana vid att föräldrar är lite osäkra i denna fasen.

Att läsa enkla bilderböcker som handlar om barn i förskolan, är ett fint sätt att förbereda barnet på. Böckerna kan läsas om och om igen, och användas som utgångspunkt för enkla samtal som gör barnet tryggt kring vad som kommer att hända.

Använd tid för att vänja barnet

Vissa barn är supersociala och vill sätta sig med en gång ner på golvet bland de andra barnen och börja leka. Andra behöver tid och uppmuntran. Då kan det kännas bra för barnet att få sitta i ditt knä medan du pratar med en förskolepedagog. Det är klokt att inkludera barnet i sådana samtal. Efter en stund kanske barnet vill börja röra på sig och bort till en leksak som det sett. Då kan du sitta kvar, för att visa barnet att du fortfarande är där och att det när som helst kan komma tillbaka till ditt trygga knä.

Barn är olika

När man får barn märker man fort att “alla” har ett råd eller fem att komma med. Det får du säkert också när den lille ska börja förskolan. Även om det säkert är några som är nytta för er, så är det bra att komma ihåg att alla barn är olika. Det som fungerade för grannen, din syster eller kollega, behöver inte vara det rätta sättet för er. Det är fint att få välmenande tips, men få inte panik om de inte fungerar. Du är den som känner ditt barn allra bäst.

Barnets premisser

Om du efter några dagars tillvänjning, som är vanligt i de flesta förskolor, inte känner att barnet känner sig tryggt, ta gärna en dag eller två extra. Två lediga dagar betyder inte så mycket i det långa loppet, medan en mjuk övergång kan ha stor betydelse för barnet framöver. Om det inte är möjligt med hela dagar, kan kortare dagar vara en bra början. Gå lite senare och hämta lite tidigare, så att barnet får en gradvis övergång.

Det kan vara klokt att veta att det inte är du som förälder som använder mest tid på tillvänjningen. Det är en stor övergång för föräldrar också, men det behöver kanske inte barnet märka? Tänk över om du använder för mycket tid på att säga hej då, eller om du går tillbaka om barnet gråter. Att barnet gråter lite i början är helt normalt. Om du känner dig osäker kan du ringa förskolan lite senare för att kolla hur allt har gått.

Visa att du litar på förskolepedagogerna

Att du ler, pratar med och har det fint tillsammans med dom som jobbar på förskolan bidrar till att trygga barnet, och även de anställda. De vet ju hur viktigt ditt barn är för dig, och vill göra allt de kan för att du ska lita på att de klarar av att ta hand om ditt barn under många timmar varje vecka.

Trevlig förskolestart!

Källa: Babyverden.no

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...