BebisSömn för barn 4-6 månader

Sömn för barn 4-6 månader

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 2063
Du kan glädja dig åt att babyn är vaken och intresserad av att leka och ha roligt under allt längre perioder under dagen. Barnets intresse för samvaro och samspel med andra familjemedlemmar ökar nu. Sådana aktiva vakenperioder gör dagen mer upplevelserik. Detta bidrar i sin tur till att behovet av sammanhängande nattsömn ökar, så att dygnsrytmen kommer på plats efterhand.

Flera barn sover nu hela natten i ett sträck – vilket i praktiken ofta innebär 5–6 timmar under den här perioden.

Om du inte har gjort det förut kan du försöka se till att barnet lär sig att somna av sig själv utan vaggande, sång eller dammsugarljud. Det är viktigt med fasta och sköna rutiner, det gör livet förutsägbart för den lilla.
Om barnet har svårt att komma till ro vid sovstunderna under dagen, bör du även där lägga in några goda rutiner så att barnet förstår att det är dags att vila.

När barnet har blivit fyra månader hoppas många föräldrar att allting ska ha utvecklats till det bättre när det gäller nattsömnen. Det har det också för många – men inte för alla. Även i fortsättningen kan barnet behöva få mat under natten och de flesta anser att det är för tidigt att vänja dem av med det. Efter flera månader med upphackad nattsömn kan detta vara påfrestande för många föräldrar. Om barnet ammas är det i regel mamman som har fått ta det mesta (annars bör man ju givetvis turas om med nattmålen). Då är det viktigt att inte överskatta sina egna krafter. Sätt inte i gång med vårrengöring, renovering eller andra arbetsamma projekt innan du har bättre möjligheter att vila ut!

Gosedjur och snuttefilt

Många barn – men långtifrån alla – utvecklar ett särskilt förhållande till ett gosedjur eller en snuttefilt. Detta blir ett så kallat överföringsobjekt. Det innebär att barnet kan finna trygghet i det här föremålet när föräldrarna inte är där. Du kan gärna introducera ett gosedjur eller en snuttefilt redan från början, men barnet kommer antagligen inte att ge uttryck för något särskilt förhållande till det föremålet innan det är ungefär sex månader eller äldre, om det sker ens då.

Vissa barn väljer ut ett överföringsobjekt på egen hand. Det kan till exempel vara ett gammalt klädesplagg eller något annat de finner tröst i. Många föräldrar blir inte så glada när barnet väljer ut något som inte är särskilt snyggt eller tilltalande, men barnets kärlek till gosedjuret och/eller snuttefilten går inte att ta miste på och dessa starka känslor måste man respektera. Tänk på att spädbarn har ett väl utvecklat luktsinne, så tvätta inte gosedjur, snuttefiltar osv. oftare än nödvändigt och använd gärna tvättmedel utan parfym.

Utmattad av sömnbrist?

Var inte rädd att be vänner och familj om hjälp. En vaknatt kan verka som en alltför stor tjänst att be om när man själv är utmattad av sömnbrist, men en utvilad vuxen klarar det bra någon gång emellanåt. Ofta får de som hjälper till att passa barnet ett särskilt förhållande till det resten av livet. På så sätt kan du skapa förutsättningar för kärleksfulla band mellan ditt barn och andra vuxenpersoner. Det kommer alla parter att få glädje av.

Andra bra sovtips
Om du är på besök någonstans är det att rekommendera att du lägger barnet i vanlig tid, antingen i vagnen eller i resesängen. Då undviker du att barnet blir överstimulerat eller övertrött.

Det kan vara bra att ha minst två exemplar av det utvalda gosedjuret, så att det inte blir kris om det ena försvinner. Många resor har slutat i sorg och förtvivlan när man kommer hem och upptäcker att gosedjuret har försvunnit på vägen. Se gärna till att de båda exemplaren används parallellt så att de blir jämnt slitna och barnet accepterar båda två.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...